MOTTO:
„Ceea ce este creat trebuie, în mod necesar, să fi fost creat într-un anumit scop.” Platon
„Când porneşti pe drumul descoperirii adevărate, nu trebuie să cauţi privelişti noi, ci să fii gata să vezi totul dintr-o perspectivă nouă.”
Marcel Proust
Fiecare om a fost creat cu un anumit scop şi dintr-un motiv anume; ni s-a dăruit viaţa, iar ţelul nostru ar trebui să fie să facem din ea un succes.
Scopul pentru care am fost creaţi este acela de a ne realiza conform potenţialului cu care am fost înzestraţi.
Acest potenţial de împlinire există în fiecare individ şi aşteaptă să fie activat, ca să ne poarte pe fiecare spre culmile unor împliniri incredibile.
Noi, oamenii, suntem încoronarea Creaţiei şi nu există limite sau restricţii în vocaţia noastră pentru succes şi în capacitatea de a-l realiza. Iar dacă fiecare dintre noi a fost creat într-un anumit scop, înseamnă că toate elementele necesare realizării acestuia trebuie să fi fost create o dată cu noi şi să se afle în noi.
Astfel, întâi şi-ntâi, este necesar să înţelegi propria ta unicitate şi să recunoşti: cea mai importantă personalitate în viaţă a secolului nostru eşti chiar TU…
Prin urmare, dispui de suficient talent, de idei şi de şanse care să te ajute să te realizezi în toate domeniile vieţii.
De fapt, eşti o fiinţă unică, deosebită şi înzestrată cu capacitatea de a realiza lucruri mari, pentru că eşti în stare să gândeşti, ceea ce te plasează deasupra celorlalte forme de viaţă. S-a spus că tot ce omul construieşte în minte, poate construi şi în fapte.
Secretul este că potenţialul trebuie trezit la viaţă. Dacă, într-un anumit domeniu, simţim că nu suntem la înălţimea situaţiei, acest lucru este consecinţa limitelor pe care ni le-am impus singuri. Cum nu ne aşteptăm la nimic bun, nici nu realizăm nimic bun.
Dacă venim la fântâna vieţii în mână cu o linguriţă în loc de o saca, nu acordăm nici o şansă talentelor noastre şi rezervelor noastre de putere, imaginaţie, intuiţie şi creativitate, iar Natura ne va lua darurile pe care nu am ştiut să le apreciem, fiindcă nu am făcut uz de ele.
Ceea ce nu întrebuinţăm decade şi dispare. Capacităţile pe care le cultivăm se îmbogăţesc şi devin mai puternice - oamenii care lucrează cu mâinile constată că o băşică se transformă în bătătură şi degetele sunt astfel mai pline de forţă şi mai rezistente; cei care îşi pun la treabă imaginaţia şi exprimarea conceptuală descoperă că, treptat, şi viteza de creare a ideilor sporeşte.
Tu însuţi ai capacitatea de a atinge rezultate de valoare maximă în cel puţin un domeniu - nu trebuie decât să descoperi care este acesta.
S-a demonstrat că nivelul la care se situează inteligenţa şi creativitatea este direct proporţional cu cantitatea şi calitatea stimulării mentale administrate.
Ca orice muşchi, şi „muşchiul creativităţii", adică intelectul, devine cu atât mai puternic cu cât este mai bine antrenat.
La fel de valabilă este şi reciproca: Cu cât este mai puţin stimulată şi utilizată, cu atât mintea devine mai puţin performantă.
Atunci când studiezi un anumit subiect, îţi vin din ce în ce mai multe idei pe măsură ce aprofundezi cele studiate.
Dacă două sau mai multe persoane studiază împreună, ele se stimulează una pe alta, iar rezultatul direct al acestei concentrări multiple îl constituie apariţia ideilor noi.
Mintea şi imaginaţia pot fi stimulate în primul rând prin lectură.
Din păcate, majoritatea renunţă la a citi şi alte cărţi în afară de romane, îndată după încheierea studiilor.
Cititul, mai mult decât orice, stimulează fluxul ideatic, iar acesta se îmbogăţeşte şi îşi sporeşte debitul cu atât mai mult cu cât este alimentat prin exerciţiu.
Zicala „îl laşi, te lasă" nu e niciodată mai adevărată decât atunci când este aplicată creativităţii înnăscute.
Puterea de a alege, esenţa libertăţii tale, trebuie să constituie forţa ta cea mai mare. Ai puterea să decizi ce anume să gândeşti.
Libertatea de a alege este un drept pe care îl ai din naştere - împrejurările, întâmplările nu au nimic de-a face cu destinul. Ele nu reprezintă altceva decât consecinţa opţiunilor tale trecute - sau a abţinerii tale de a formula vreo opţiune.
Ceea ce eşti în clipa de faţă reprezintă rezultatul total al al alegerilor tale de până acum. Prin urmare, în viitor, operand alegeri noi, poţi deveni, poţi obţine şi poţi face absolut orice îţi pui în gând.
Felul cum gândeşti şi gândurile sunt numai şi numai ale tale - tu şi numai tu le poţi schimba, împărtăşi sau analiza. Nimeni din afară nu se poate introduce în lumea gândului tău şi nu poate simţi ce simţi tu. Ai, cu adevărat, controlul asupra gândurilor tale şi poţi utiliza resursele creierului tău aşa cum vrei.
Nu există posibilitatea de a trăi un sentiment sau o emoţie decât dacă mai înainte ele au trecut prin gândul tău. Elimină creierul şi dispare şi capacitatea de a „simţi", întrucât ceea ce simţi este reacţia fizică la un gând.
Dacă îţi poţi controla gândurile, îţi poţi determina şi sentimentele şi devii capabil să hotărăşti singur felul în care vei reacţiona sau te vei comporta într-o anumită situaţie. Aceasta înseamnă că nu mai este cazul să dai vina pe împrejurări ori de câte ori ai probleme.
În clipa când devenim în stare să începem să ne examinăm viaţa în lumina alegerilor făcute sau, încă şi mai semnificativ, în lumina alegerilor pe care ne-am abţinut să le facem, vom începe să ne dăm seama că suntem singurii răspunzători pentru situaţia în care ne aflăm.
Capacitatea de alegere este un atribut uman exclusiv - un privilegiu. Ai puterea să-ţi alegi mediul în care trăieşti, prietenii şi gândurile. Numai tu poţi să deschizi uşa viitorului - sau s-o închizi.
Pentru ca viaţa ta să fie un succes, este necesar să faci alegeri corecte şi să acţionezi în sensul a ceea ce vrei.
Trebuie să fii convins că poţi alege şi că momentul alegerii este chiar acum.
Trebuie să înţelegi că a încerca să realizezi lucruri mari, chiar cu riscul de a da greş, este cu mult mai bine decât să rămâi inactiv, pe linia de tuşă a vieţii.
Este momentul să îţi cunoşti şi să îţi recunoşti forţa ta ca individ – trebuie să fii convins că absolut orice îţi pui în gând va deveni realitate, tot aşa cum ce nu-ţi fixezi ca obiectiv nu se va realize. Este , pur şi simplu, alegerea ta.
Mai trebuie apoi să crezi că nimănui nu i se acordă numai o singură şansă.
Viaţa reîncepe cu fiecare nouă zi. Ocaziile prielnice ne apar la tot pasul, surprinzătoare şi promiţătoare - trebuie doar să le căutăm şi să le ieşim în întâmpinare.
Nu are nici un rost să stăm şi să aşteptăm - ar fi ca şi cum ne-am posta în mijlocul unui parc, cu mâinile ridicate, şi am conta pe faptul că şansa ar face să primim în căuşul palmelor o minge. Nu oportunităţile ne vânează pe noi - noi suntem cei care trebuie să alergăm după ele.
Fiecare „om obişnuit" este o fiinţă excepţională atunci când beneficiază de ocazia potrivită - o ocazie creată de el însuşi sau, pur şi simplu, prinsă „din zbor".
Prea adeseori ni se întâmplă să „scăpăm ocazia" sau să „pierdem trenul" de care profită altcineva.
Aceste „şanse" se supun universalei legi de fier a cauzei şi efectului: dacă nu reuşim să le căutăm, nu vom reuşi nici să le observăm, atunci când apar.
Cei care nu cred decât în ceea ce văd cu ochii îşi vor trăi viaţa lăsând să le scape ocaziile una după alta.
Dacă, însă, suntem deschişi noului, vom începe să sesizăm nelimitata gamă de posibilităţi ce ni se prezintă fiecăruia.
Trebuie să ne concentrăm asupra prezentului şi viitorului.
Trebuie să învăţăm să recunoaştem stejarul încă din stadiul de ghindă şi să anticipăm corola florilor când nu este altceva decât o promisiune a seminţei.
Trebuie să ne deprindem să ghicim abundenţa viitoare acolo unde cei mai mulţi nu văd decât ariditatea stearpă.
Indiferent în ce domeniu lucrezi, oportunităţile sunt nelimitate, iar cei care se debarasează de scepticismul convenţional şi învaţă să pună în legătură, unul cu altul, elemente care, în mod normal, nu au mare lucru în comun, nu numai că vor obţine tot ceea ce îşi doresc din punct de vedere material, ci îşi vor asigura şi multă satisfacţie şi, totodată, fericirea de a-şi fi împlinit visele.
Majoritatea, însă, nu îşi exploatează niciodată aceste resurse, îşi aruncă la gunoi ideile crezându-le lipsite de valoare şi nu sesizează ocaziile ce li se oferă din cauză că nu se hotărăsc să privească lucrurile dintr-o perspectivă nouă, preferând să vadă jumătatea goală a paharului, în loc să-şi formeze o gândire pozitivă.
De cele mai multe ori, ocaziile prielnice se ivesc sub forma unei crize, a unei situaţii aparent potrivnice sau a unui eşec - nenumărate succese au luat naştere din acest fel de împrejurări vitrege.
Practic, eşecul reprezintă trambulina pe care viaţa ţi-o oferă pentru a te ajuta să te catapultezi către succes - către noi ocazii favorabile.
Singura deosebire dintre un milionar şi tine eşti tu însuţi.
Te-ai dovedit a-ţi fi fost cel mai aprig şi înverşunat duşman din câţi ai fi putut avea. Nici o forţă din lume nu te poate opri din drum cu atâta tărie şi încrâncenare precum cele de care dai dovadă tu însuţi împotriva ta.
Nu vei izbuti să depăşeşti obstacolele şi să ieşi din impas decât atunci când vei înţelege că potenţialul tău este nelimitat şi când vei fi capabil să-ţi dai seama că şansele şi ocaziile favorabile se află la îndemâna ta, ba mai mult: că ai dreptul la ele.
(compilaţie după Colin Turner – Născut pentru succes)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bună,
Cu toții suntem IMPORTANȚI!...
Oricare ar fi opinia d-voastră, voi încerca să vă răspund.
Simplu spus... ar fi un alt mod de a vă spune:
”Vă mulțumesc!”
Cu respect,
Dan Duduman